Twitter for dummies

Av 23. september, 2009

Du har opprettet konto, du har tastet «Tester Twitter for første gang» (eller noe lignende!) og klikket «Update». Og du har opplevd følelsen av å ha ropt inn i et tomt rom uten at noe skjer. Been there, done that? Hvis du har lyst til å gi Twitter en sjanse til – her er svar på 11 spørsmål som kan hjelpe deg videre.

1. Hva er FollowersFollowing og Updates?

Øverst til høyre på siden ser du hva din Twitter-sfære består av.

Following er dem du har valgt å følge. Klikk på linken, så får du opp listen over dem.

Followers er alle dem som følger deg. I starten er det neppe særlig mange. Er du helt fersk, er det ingen.

Tweets er oppdateringene dine.

Går du inn på profilsiden til noen andre, viser disse tallene tilsvarende opplysninger for de personene. Litt forvirrende i starten, men du finner snart tråden.

2. Hvordan starter jeg?

Du må legge til dine egne personer under Following. Prøv for eksempel å bruke Find people øverst på siden. Du kan også skrive inn navn eller emne i  Search-feltet, så får du opp de siste som har twitret om søket ditt. Klikk på en profil, så får du se profilsiden til vedkommende. Klikk på Follow, og du vil være en av hans Followers. Du følger med andre ord hans oppdateringer, og de vil komme  fortløpende inn på din side.

3. Hvorfor skjønner jeg fremdeles ingenting?

Fordi det tar litt tid å forstå hvordan dette fungerer! Vær tålmodig. Snok litt rundt, nå. Det er lov, og ingen ser at du gjør det. Når du har lagt til noen du vil følge, så se hvem de følger. Klikk deg videre ut i Twitter-verden. Trykk på Home for å komme tilbake til din egen side. Er du heldig, finner du noen som diskuterer ting du er interessert i.

4. Hva skjer med mine oppdateringer?

Hvis du ikke har noen Followers, så skjer det i grunnen ingen ting. Ingen Followersbetyr at ingen leser det du skriver, så derfor er følelsen av å rope ut i intet ganske treffende. Riktignok kan hvem som helst se oppdateringene om de søker seg frem til profilsiden din, men det skjer neppe særlig ofte.

I det øyeblikket du får noen Followers, endrer dette seg. De vil få dine tweets opp på sin side, blandet med tweets fra de andre de følger.

5. Hvordan får jeg Followers?

De kommer sigende etter hvert om du har noe interessant å si, men i starten bør du gjøre en ekstra innsats. Kjenner du noen aktive twitrere, så be dem om å legge deg til. Mange oppfordrer til og med sine egne Followers til å følge nykommere som de har tro på. Noen av dem du velger å følge, vil automatisk følge deg tilbake. Gi det litt tid, send ut noen interessante tweets i mellomtiden. Husk at de som legger deg til, som oftest har vært og sett hva du har sagt tidligere.

Og – viktig – under Settings kan du skrive en liten tekst (160 tegn) som kommer opp på profilsiden din under Bio. Det anbefales; det er mer fristende å følge deg om man vet litt om hvem du er og hva du holder på med.

6. Kan folk se hva jeg gjør?

Det vises ikke at du er inne på profilsiden til noen, og det gis ikke beskjed om du klikker Unfollow på noen du ikke vil følge lenger.

Men: Hvis du klikker Follow, vil vedkommende få beskjed om det. Alle kan også gå inn på din profil og se hvem du følger, hvem som følger deg, samt oppdateringene dine. Når du skriver en oppdatering og klikker Update, dukker den opp hos alle som følger deg. Det er ingen angre-knapp her! Du kan fjerne oppdateringen siden, sånn at den ikke vises på siden din, men den er altså twitret til alle dine Followers.

Under Settings er det mulig å krysse av for Protect my updates. Det anbefales absolutt ikke, med mindre du virkelig ønsker at bare noen få skal se oppdateringene dine. Det er nesten ingen som krysser av her! Det gir få Followers og lite utbytte av Twitter.

7. Skal jeg bli fornærmet når noen ikke følger meg?

Nei, det behøver du slett ikke. Noen har som policy å følge alle som følger dem, andre har bare sin lille krets og klarer seg med det. Du blir sikkert glad når du får Followers, men det er ikke sikkert du ønsker å følge alle selv. Noen twitrer for mye, andre har lite interessant å komme med for din del.

8. Hva skal jeg twitre om?

Twitter brukes til alt. Politikk, IT, mat, klima… Velg et tema, og noen diskuterer det. Noen spør om hjelp til innhold i foredrag, andre legger ut link til ferdig foredrag på egen blogg. Noen linker til kule nettsteder, andre forteller hva de skal ha til middag. Et faglig utgangspunkt er ofte lurt. Finn ut hva du ønsker å få ut av Twitter; dette mediet er akkurat hva du gjør det til selv.

9. Må jeg være online hele tiden?

Tja. Det hjelper. Det blir mye mer interessant jo mer du er til stede. Litt av hemmeligheten er å laste ned en applikasjon som ligger i bakgrunnen på PC-en din i stedet for at du må logge deg inn og oppdatere siden på www.twitter.com hele tiden. (Scroll nedover på Twitter-siden, så finner du apps nederst). Selv bruker jegTweetDeck som fungerer både på Mac og PC. Slike applikasjoner har også en del funksjoner som gjør oppdateringer o.l. enklere å håndtere.

10. Er @, RT og # et slags kodespråk?

Twitter er ikke et veldig funksjonelt nettsted. Når du i tillegg kun har 140 tegn til rådighet, hjelper det med noen enkle koder!

@ står for reply og brukes både til å svare og til å finne noen. Se i høyrefeltet på profilsiden din. Der kan du klikke på @brukernavn og få frem alle meldinger som er dedikert deg på en eller annen måte. Hvis du ønsker å sende en melding til noen eller omtale vedkommende, skriver du @brukernavn i oppdateringen. Det lages samtidig en link som er klikkbar.

RT betyr retweet. Twitrere er høflige og viser til opphavsmann når de sender noe på nytt som andre har sagt før dem. Det skjer ved å sette RT foran brukernavnet til vedkommende.

# (hashtag) brukes for å følge en spesiell sak. Søk for eksempel på #valg09 i søkefeltet. Det er brukerne selv som definerer ordene, og du kan gjerne starte en egen diskusjon med bruk av #.

11. Når begynner moroa?

Den starter når du begynner å få oversikt over hvordan ting fungerer, og når du tør å ta del i de samtalene som foregår. Twitter kan være en delende, hjelpsom, morsom og lærerik verden om du bruker litt tid på den. Prøv, så skal du se!

Det finnes et vell av hjelp på web om du har lyst til å lese mer. Her er noen tips:

Ida Aalen har skrevet en veldig god artikkel på sin blogg, og hun lenker videre til andre:

http://idaaalen.wordpress.com/2009/04/06/twitter-er-som-et-middagsselskap/

Her finner du folk å følge, samt en oversikt over populære emner akkurat nå:

http://www.twitterlisten.no

Skrevet av: Pia Lise Bårdsen

Følg meg på Twitter: http://twitter.com/pialise