Universell utforming

Bedrifter skal ha nettsider som er mulig å bruke for folk flest. Om du ser dårlig, har armen i fatle eller trøbler med finmotorikken – du skal likevel kunne navigere rundt på nettsiden. Det kalles universell utforming.

Universell utforming av nettsider er et krav

Vanlige nettsider – som drives av bedrifter og organisasjoner – skal være universelt utformet. Det er faktisk lovpålagt, likevel har utrolig mange nettsider tildels store feil. Avvikene skyldes både feil på i selve koden, og feil som er gjort av dem som publiserer innholdet.

Hvorfor blir ikke nettsider universelt utformet automatisk?

Mye skjer faktisk av seg selv – hvis den som bygger siden, er en erfaren utvikler. Men det er mange krav som skal følges og sjekkes, og det er kunnskap fra mange fagområder som til sammen bidrar til å gjøre en side feilfri. Derfor er det sjelden alt blir helt riktig. Til og med en enkel ut-av-boksen-løsning for å bygge egen nettside har ofte feil, selv før du har tatt den i bruk.

Mer funksjonalitet gir flere muligheter for feil

Vi tester sidene jevnlig mens de er under utvikling. Likevel vil det være noe som glipper, og som må rettes opp senere. En megameny som trekker seg elegant til side når du ikke trenger den, eller en bildekarusell som automatisk roterer? Her snakker vi om «The devil in the details». Bak kompleks funksjonalitet ligger det skreddersøm og avansert kode, og her er det mange fallgruver.

Universell utforming er kontinuerlig arbeid

I daglig bruk vil det dukke opp nye feil. Som når den som publiserer, angir feil overskrift. Eller legger ut bilde av en graf uten forklaringstekst. Dette er rene brukerfeil som skyldes mangel på kunnskap og opplæring. Derfor er arbeidet med tilgjengelighet noe alle må jobbe med, ikke bare de som utvikler siden.

To vanlige feil som er forholdsvis enkle å fikse

Dårlig kontrast er en gjenganger. Lys tekst på hvit bakgrunn er vanskelig å se, og mange har problemer med å skille rød- og grønntoner.

Et eksempel på dårlig kontrast mellom tekst og bakgrunn, så kravene til universell utforming er ikke oppfylt.
Et eksempel på dårlig kontrast mellom tekst og bakgrunn.

Står du utendørs, vil solskinn gjøre enhver skjerm mer utilgjengelig. Derfor er et av kravene at tekst, lenker og knapper skal ha ekstra god kontrast. Heldigvis er dette noe som er enkelt å sjekke, og forholdsvis enkelt å rette opp for utvikleren. En bonus ved å oppfylle kravene til universell utforming, er at løsningene blir mer brukervennlige for alle, ikke bare for personer med nedsatt funksjonsevne. Gode kontraster, logisk navigasjon og lettlest tekst hjelper både eldre, fremmedspråklige, folk uten lesebriller og de som bruker mobilen eller laptopen i sollys.

To personer som ser på en laptop i sollys.
Det kan være utfordrende for alle å se på en skjerm i sollys.

Den andre feilen handler om alternative bildetekster; alt-tekster. Disse leses av skjermlesere og vises på skjermen hvis bildet ikke laster inn. Dette er teknologi som kommer blinde og svaksynte til gode. Det er også en av måtene Google bruker for å finne ut hva som finnes på siden din. Vær klar over at det er du selv som må skrive inn ny alt-tekst hver gang du publiserer et bilde. Det er mulig å automatisere det, men det regnes ikke for god praksis.

Er du usikker på om egen nettside er universelt utformet?

Vi tester jevnlig sider med tanke på utforming. Da følger vi kravene som er listet opp på UU-tilsynets nettside – 48 krav totalt. Det er greit å vite at dette gjerne går hånd-i-hånd med søkemotoroptimalisering (SEO). En side som er godt utformet, rangerer høyt på begge.

Vi kan lage tilgjengelighetserklæring – eller gjøre en mindre test

En tilgjengelighetserklæringen forteller hvor god bedriften har vært til å følge kravene til universell utforming. Offentlige bedrifter skal sjekke nettsidene sine minst én gang i året, og resultatet skal ligge åpent for alle. UU-tilsynet har laget en egen mal for dette. Private bedrifter skal selvfølgelig følge reglene, men det er ikke samme krav til å legge ut resultatet offentlig.

Vi kan gjøre full testing på en side og utarbeide en tilgjengelighetserklæring for private og offentlige bedrifter, men vi har også en light-versjon som vi kaller Ta tampen på nettsiden. Der finner vi ut om det er små eller store mangler. Samtidig sjekker vi om cookie-banneret er i tråd med nye regler, og om personvernteksten er oppdatert.

Ta kontakt

Andreas Wivestad

Andreas Wivestad

Leder web og teknologi / rådgiver
+47 959 40 434
[email protected]