Alle som jobber med web, må lære seg litt kode!

Av 4. november, 2014

Hvis du har noe som helst med innhold, utseende eller pris på en web-side å gjøre, så bør du lære deg litt om hvordan websider er kodet og bygd opp. Det gjør det lettere å diskutere med kolleger, kunder og leverandører, og det gjør jobben din både enklere og morsommere.

Hvor mye du trenger å kunne

Alt er bedre enn ingenting! Jeg mener at du i hvert fall bør kunne nok til å forstå hvordan søkemotoroptimalisering fungerer. Stikkord er HTML og CSS. Og kanskje noe Javascript. Dette er kodespråk. Hvis du vet forskjell på disse, skjønner hvordan enkel kode fungerer, og er i stand til forklare hvordan HTML og CSS fungerer sammen, så har du kommet et godt stykke på vei.

Sjekk for eksempel blogginnlegget «Derfor trenger du ikke en SEO-ekspert». Det inneholder ord som Meta Description, h2 og alt-tekst. Hvis du skjønner hva som står, kan du gjøre mye SEO selv i stedet for å hyre inn en «ekspert».

For deg som liker å lese

Sjekk Jon Ducketts bok «HTML and CSS: Design and Build Websites». Ingen over, ingen ved siden! Boka ser ut som en skikkelig murstein, men det skyldes at den er spekket med gode illustrasjoner.

Duckett forklarer på uendelig pedagogisk vis hvordan ting henger sammen. Og du trenger slett ikke lese hele boken. Les starten, og bla gjennom resten for å plukke opp det som ser interessant ut.

For deg som bare vil se film

YouTube har løsningen på alt. Web, development, css, html, tutorial, beginner, explained, how, works – dette er noen søkeord som vil gi en mengde treff på alt du måtte lure på.

Men de aller beste filmene finner du ofte i innledningen til alle de online-kursene som finnes. Du trenger jo ikke gjennomføre kursene, de fleste gir deg mulighet til å sjekke opplegget før du forplikter deg.

Online kurs for deg som vil prøve selv

Det lureste du kan gjøre, er å praktisere. Her er fire aktører blant mange som tilbyr online opplæring:

Codecademy og Dash er gratis. De andre gir deg muligheten til å prøve, men skal du gå mer i dybden, må du betale. Prøv gjerne en runde hos hver av dem. Vi lærer på ulikt vis, og folk er uenige om hvilke av disse som er best.

Jeg sier ikke at du nødvendigvis skal gjennomføre et helt kurs, bare hold på så lenge du synes det er matnyttig for deg og jobben din.

Trenger du et konkret forslag til start, så sjekk kurset «How to make a website» hos Treehouse. Det vil ta deg rundt 10 timer å gjennomføre. Du blir ingen ekspert, men du får en ganske grundig innføring i både HTML og CSS, og du lærer om domener, hosting og opplasting av filer.

Vil du ha en enklere og – kanskje – morsommere start, så prøv Dash sin versjon. De lar deg prøve mye kode på kort tid, men på den måten blir det også mer overfladisk.
(Kan Bloomberg, kan du!)

https://twitter.com/MikeBloomberg/status/154999795159805952